fbpx

BLOG

Συνέντευξη της Ιωάννας Μπαριτάκη, Managing Director του Future Business School

"Η δύναμη για επιτυχία βρίσκεται μέσα μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να προσπαθεί να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο!"

Συνέντευξη της Ιωάννας Μπαριτάκη, Managing Director του εκπαιδευτικού φορέα Future Business School


Ποια είναι η Ιωάννα Μπαριτάκη, που βρίσκεται πίσω από το επιτυχημένο ΚΔΒΜ Future Business School; Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Το ποια είναι η Ιωάννα είναι μια πολυπαραγοντική ερώτηση γιατί το να αυτοπροσδιοριστεί ένας άνθρωπος απαιτεί μια αποστασιοποιημένη και ως επί το πλείστον αντικειμενική ενόραση όλων αυτών που κάποιος έχει επιτύχει, ή πιο σωστά κατακτήσει στην μέχρι τώρα πορεία του. Είμαι μια γυναίκα του 21ου αιώνα που με πολύ προσωπική δουλειά έχω καταφέρει να είμαι σε θέση να αντιμετωπίζω επιτυχώς τις όποιες προκλήσεις μου παρουσιάζονται και να βρίσκομαι σήμερα εδώ, να διατηρώ την δική μου επιχείρηση και να μεγαλώνω τον γιό μου Άγγελο, που είναι για μένα το μεγαλύτερο επίτευγμά μου και τον αγαπώ όσο τίποτε άλλο στον κόσμο.

Γενικά θεωρώ πως είμαι μια «υπέρ» δραστήρια γυναίκα, που απολαμβάνω να αθλούμαι, να περιποιούμαι τον εαυτό μου και πάνω απ’όλα να περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου. Αν και στον ενδο-επιχειρησιακό στίβο προσπαθώ να κρατώ μια αποστασιοποιημένη και εν πολλά οριοθετούμενη και αψεγάδιαστη στάση απέναντι στους άλλους, στην προσωπική μου ζωή είμαι ο χαβαλές και το πειραχτήρι, που θα κάνω πολλές πλάκες και δεν θα διστάσω να τσαλακώσω την εικόνα μου. Μου αρέσουν τα ταξίδια, οι εκδρομές, το καλό φαγητό, οι παραστάσεις και το να χαλαρώνω, όσο “σπάνια” και αν το επιτρέπω στον εαυτό μου, με καλή παρέα. Δεν νομίζω ότι διαφέρω και πολύ σε αυτό το κομμάτι από τις υπόλοιπες “καθημερινές μητέρες” που ενώ κάνουν τα πάντα για το παιδί τους, προσπαθούν να μην ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Πότε και πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον χώρο της εκπαίδευσης;

Η ενασχόλησή μου με τον χώρο της εκπαίδευσης, δεν μπορώ να πω πως άρχισε σε κάποια συγκεκριμένη φάση της ζωής μου αλλά ότι απλά δεν σταμάτησε “ποτέ”. Μετά το σχολείο ακολούθησα ακαδημαϊκές σπουδές στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών και στη συνέχεια ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στον χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων όπου και “εκεί” αν θέλετε μπορώ να ορίσω ότι ξεκίνησε το ταξίδι μου σε αυτό τον χώρο, το οποίο συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Τόσο μέσα από τις σπουδές μου, όσο και από την οικογένειά μου γαλουχήθηκα με ιδανικά και αξίες, βάσει των οποίων συνειδητοποίησα πως η εκπαίδευση είναι μια εφόρου ζωής διαδικασία, η οποία δεν θα πρέπει και δεν μπορεί ποτέ να σταματά. Έτσι λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου και έχοντας εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης, αποφάσισα να ιδρύσω μια σχολή ακριβώς για να μοιραστώ και να περάσω το πάθος μου για συνεχή επιμόρφωση και σε όσους ασπάζονται την ίδια φιλοσοφία ζωής με εμένα. Έτσι λοιπόν “γεννήθηκε” το FUTURE BUSINESS SCHOOL, το οποίο φέτος έρχεται να συμπληρώσει 21 χρόνια ζωής στον χώρο, έχοντας δημιουργήσει για εμένα, μαζί με εμένα, μια δεύτερη οικογένεια.

Το FutureBusinessSchool “έκλεισε” φέτος 21 χρόνια συνεχούς και ανοδικής πορείας στο χώρο της εκπαίδευσης. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να ανταπεξέλθετε σε αυτόν τον ανταγωνιστικό τομέα της επιχειρηματικότητας;
Περισσότερο εύκολο από όσο μπορούσα να φανταστώ! Αυτό που πιστεύω και είναι και γενική αλήθεια είναι πως αν κάτι το κάνεις με την καρδιά σου, δεν σε κουράζει ποτέ! Βέβαια αυτή η δήλωση μπορεί να ακούγεται ουτοπική και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω πως δεν αντιμετώπισα δυσκολίες, όμως τίποτα δεν κατάφερε να με σταματήσει από το να κάνω αυτό που αγαπώ. Δανειζόμενη τα λόγια του Freud, «κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία» και πράγματι κοιτώ με χαμόγελο το παρελθόν και είμαι ευγνώμων για όλες τις αντιξοότητες που κλήθηκα να διαχειριστώ γιατί με έκαναν, την γυναίκα επιχειρηματία που είμαι σήμερα. Πάντως για να είμαι απόλυτα ειλικρινής πέραν της προσωπικότητάς μου και της δύναμης του χαρακτήρα μου δεν θα μπορούσα να τα είχα καταφέρει χωρίς τους ανθρώπους που με στήριξαν και εξακολουθούν να είναι στο πλάι μου. Το υποστηρικτικό πλαίσιο οικογένειας, φίλων και συνεργατών είναι αυτό που με κρατά στα πόδια μου και μου δίνει την δύναμη να συνεχίζω δυναμικά στον ανταγωνιστικό αυτό τομέα της επιχειρηματικότητας.

Έχετε καταφέρει να ξεχωρίσει η σχολή σας ανάμεσα σε μεγάλες εταιρείες και να βραβευτεί τόσο στα Sales Awards όσο και στα Loyalty Awards; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή την επιβράβευση και πολύ υπερήφανη για την ομάδα μου! Όπως ανέφερα και προηγουμένως το υποστηρικτικό πλαίσιο είναι το Α και το Ω για εμένα. Οι άνθρωποι του Future Business School  21 χρόνια τώρα έχοντας πάθος και ανθρωποκεντρική κουλτούρα στηρίζουν στο έπακρο τα βήματά μου και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ικανοποιήσουν  τους σπουδαστές και αποφοίτους μας. Επίσης πέραν των συνεργατών μου, ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας μου είναι και οι ίδιοι οι σπουδαστές μας. Δεν είμαστε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα αλλά Κέντρο Δια Βίου Μάθησης που υποστηρίζει αυτή ακριβώς την κουλτούρα συνεχούς επιμόρφωσης την οποία ασπάζονται με θέρμη οι σπουδαστές μας, οι οποίοι μας επιβραβεύουν όλα αυτά τα χρόνια  με την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση τους! Αντλώντας λοιπόν αυτή την ανατροφοδότηση δεν μπορώ παρά να συνεχίζω ακάθεκτη την ανοδική πορεία επιτυχίας που, τα ίδια τα παιδιά του FUTURE χαράζουν και μαζί με την ομάδα μου δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την καλύτερη εκπαίδευση  και να δημιουργούμε αξιόλογα προγράμματα πιστότητας με  Επαγγελματισμό,  Ήθος και  Ακεραιότητα. Αυτό είναι το μυστικό, αν θέλετε, της επιτυχίας μου που κρατά σε εγρήγορση.

 Για εσάς η επιτυχία σχετίζεται με τα χρήματα ή την συναισθηματική ολοκλήρωση;
Σαφώς και τα χρήματα αποτελούν τον συντελεστή βαρύτητας στην εξίσωση της επιτυχίας αλλά η συναισθηματική ολοκλήρωση είναι το ουσιώδες αποτέλεσμα για εμένα αυτής της πράξης. Τα χρήματα μπορεί να φέρνουν την επιτυχία (για να μην παρεξηγηθούν τα λόγια μου αναφέρομαι αποκλειστικά στον επιχειρηματικό χώρο) αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Η δουλειά μου και αυτά που πρεσβεύω μέσω αυτής είναι το λογικό εξαγόμενο της μέχρι τώρα πορείας μου, τα βήματα της οποίας έχω κάνει με πολύ αγάπη και αφοσίωση και ως εκ τούτου, μπορώ να πω ανεπιφύλακτα πως για εμένα η συναισθηματική ολοκλήρωση που αντλώ αυτή τη στιγμή και σε αυτό το επίπεδο από την δουλειά μου είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που θα μπορούσα ποτέ να βιώσω.

 Τί θα συμβουλεύατε μια νέα γυναίκα που σκέφτεται να ασχοληθεί με το επιχειρείν, ώστε να γεμίσει αυτοπεποίθηση και θετική σκέψη;
Δεν θα την συμβούλευα τίποτα διαφορετικό από αυτό που θα συμβούλευα και έναν νεαρό άνδρα. Ο καθένας μας έχει την δύναμη να γίνει ότι επιθυμεί στην ζωή του αρκεί να το πιστέψει και να μην αφήσει κανέναν και τίποτα να του υποδείξει πως δεν είναι ικανός να κατακτήσει αυτό που θέλει. Πιστεύω πως όλα είναι θέμα νοοτροπίας και στάσης ζωής. Θέλει διεκδικητικότητα το πράγμα και αυξημένη στοχοκατεύθυνση. Από όποια άποψη και να το πάρει κανείς, είμαστε ο αντικατοπτρισμός των επιλογών μας. Όποιος πραγματικά πιστέψει στον εαυτό του και δουλέψει σκληρά μπορεί να τα καταφέρει. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το επιχειρείν, για να απαντήσω και πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω ερώτηση, θα συμβούλευα την όποια νέα γυναίκα να βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό της και να μην σταματήσει μέχρι να το κερδίσει! Σαφώς και ο δρόμος θα είναι δύσκολος και πολύ θα προσπαθήσουν να σου βάλουν εμπόδια, όμως θα πρέπει να θυμάσαι πως εσύ μπορείς εξίσου καλά να καταφέρεις ότι και οι υπόλοιποι και να μην ξεχνάς να αγαπάς τον εαυτό σου και να μην μπαίνεις στην διαδικασία των άλλων. Μην αλλάξεις για κανέναν και κράτα την θηλυκή σου πλευρά πιο ψηλά από την επιχειρηματική σου!

Εσείς πως ανακαλύψατε τον εαυτό σας; Πιστεύετε πως η μοίρα σας οδήγησε να γίνετε επιχειρηματίας;
Δεν πιστεύω στην μοίρα. Πιστεύω εν μέρει στην τύχη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα με χαρακτήριζα ως μοιρολάτρη. Τίποτα δεν μου δόθηκε στο πιάτο και έπρεπε να αγωνιστώ για τα κεκτημένα μου. Η μοίρα ενέχει μια πιο παθητική στάση απέναντι στη ζωή με την οποία εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω. Ο καθένας μας έχει ένα επίπεδο ελέγχου πάνω στα πράγματα… Αν τώρα κάτι δεν μας βγει όπως θα θέλαμε είναι και λίγο θέμα τύχης και συγκυριών τα οποία είναι εκτός του πεδίου ελέγχου μας. Δεν πιστεύω λοιπόν πως η μοίρα με οδήγησε να γίνω επιχειρηματίας αλλά ήταν η λογική πορεία της εξέλιξής μου ως άνθρωπος και ως προσωπικότητα. Πέραν αυτού η επιχειρηματική μου ταυτότητα ήταν κάτι το οποίο πολύ νωρίς επέλεξα να υιοθετήσω και να ρισκάρω για να το κατακτήσω και τελικά αυτό το ρίσκο μου βγήκε σε καλό…

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να μεταδώσετε στον κόσμο;

Η επιτυχία θα έπρεπε να είναι μια υποκειμενικά αντιληπτικά έννοια. Η δύναμη για επιτυχία βρίσκεται μέσα μας! Ο έλεγχος είναι εσωτερικός και όχι εξωτερικός. Ο καθένας μας θα πρέπει να προσπαθεί να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο!...και ακόμα και αν δεν τα καταφέρει να είναι ικανοποιημένος που προσπάθησε.

Ιωάννα Μπαριτάκη